nieuws‎ > ‎

Excursie groep 6/7 & 7 Tweede Kamer en Prinsenhof

Geplaatst 17 jan. 2014 03:27 door Hans Zondag   [ 12 mei 2014 11:27 bijgewerkt ]

Excursie groep 6/7 & 7 Tweede Kamer en Prinsenhof

Vertrek

Op dinsdag 7 januari voor 8.00 staan de eerste leerlingen van beide groepen in het donker op het plein al te trappelen om hun lokaal binnen te mogen. Vandaag staat er heel wat op het programma, dus logisch dat ze veel zin hebben. ’s Ochtends eerst naar Den Haag om het Binnenhof en de Tweede Kamer te bezoeken en ’s middags naar Delft om te bekijken waar Willem van Oranje is omgebracht en uiteindelijk begraven ligt.

 

Nadat de begeleiding is aangekomen en alle kinderen in de klas zitten, worden de laatste afspraken nog even doorgenomen en wordt verteld in welke groepen ze verdeeld zijn. Daarna naar de bus die geparkeerd staat aan Iepenlaan, nog even afscheid van de vaders en moeders die daar staan en uiteindelijk onderweg naar Den Haag. Ondanks een kleine file bij Rotterdam verloopt de reis voorspoedig en zijn we bijna op tijd op de plaats van bestemming.

 

De Tweede Kamer

Tegenover de Tweede Kamer worden we opgevangen door de begeleiders van de stichting Prodemos. We gaan eerst naar boven om daar uitleg te krijgen over wat we allemaal gaan doen deze ochtend. Beide groepen krijgen hun eigen begeleider en zitten in hun eigen ruimte. Daar blijkt dat we niet alleen de Tweede Kamer gaan bezoeken, maar ook nog een spel spelen waarmee er een prijs gewonnen kan worden. Eerst zoveel mogelijk woordkaarten verzamelen, zodat de puzzel kan worden opgelost. In de puzzel blijkt een code te zitten, waarmee het koffertje met de prijs aan het einde van de ochtend kan worden geopend.

Het doel was duidelijk: zoveel mogelijk kaartjes verzamelen!

Door met grote dobbelstenen te dobbelen wordt bepaald wat voor soort vragen er gesteld worden. De groepjes kinderen schrijven hun antwoord op een whitebord dat omhoog wordt gehouden. De kinderen worden niet gespaard. Veel moeilijke vragen krijgen ze voor hun kiezen. Heel knap dat ze zoveel antwoorden weten.

 

Na de quiz vertrekken we richting het Binnenhof, maar voordat het Binnenhof betreden wordt, loopt groep 7 nog even door naar de Gevangenpoort. Een plek van het rampjaar 1672, waar de enige Dordtse minister-president (raadspensionaris) Johan de Witt samen met zijn broer Cornelis om het leven werd gebracht. De begeleiding vertelt dat dit best wel gruwelijk was. Snel maar door naar het Binnenhof…

 

Daar moeten de leerlingen aan de hand van foto’s de juiste plek  vinden.  Zo wordt er gerend van Ridderzaal naar Eerste Kamer, de oudste tennisbaan ter wereld (die blijkt op het Binnenhof te hebben gelegen) en het torentje van de minister-president. Als deze speurtocht  weer wat kaartjes heeft opgeleverd betreden we de Tweede Kamer.  Na de strenge beveiliging staan we dan uiteindelijk binnen. Eerst  krijgen we nog wat uitleg over het gebouw en daarna betreden we de publieke tribune.

Vanaf de tribune krijgt iedereen goed zicht op de  blauwe zetels van de Tweede Kamer. Helaas is er geen echt debat bezig, maar daardoor kunnen we lang blijven zitten en veel vragen beantwoorden en stellen. De laatste woordkaarten voor de puzzel worden verdiend. De meesters zijn echt diep onder de indruk van de leergierige houding en de geïnteresseerde vragen die gesteld worden. Het lijkt wel of er een stel sponzen op de stoelen zitten.

 

Na de publieke tribune verlaten we de Tweede Kamer. Er moet nog een code worden gekraakt. Dat blijkt voor deze slimmeriken een eitje. Het cijferslot van de code wordt met 1-5-0 (vraag aan je kind waarom 1-5-0) geopend en de prijs, een spannend boek, mag mee naar huis worden genomen. De ochtend is daarmee ten einde, maar de dag nog niet. Door naar de bus richting Delft.

 

 

Prinsenhof en Nieuwe Kerk

Aangekomen op het Prinsenhof gaan 2  groepen onder begeleiding eerst het museum in om te bekijken waar Willem van Oranje nu precies heeft geleefd en waar nu uiteindelijk die beroemde kogelgaten in de muur zitten. Al snel wordt duidelijk dat de gaten veel te groot zijn en dat het er eigenlijk 3 i.p.v. 2 hadden moeten zijn.

De andere groep gaat onder begeleiding richting de Nieuwe Kerk om daar een rondleiding te krijgen. In de Nieuwe Kerk zien we duidelijke voorbeelden van de Beeldenstorm en zien we op een maquette hoe de grafkelder van de Oranjes eruit ziet. Omdat daar een grote steen op ligt kunnen we daar niet in, maar even verderop staat het praalgraf van de vader des Vaderlands. We lopen rondom het graf en krijgen allerlei informatie.

 

De andere groepen die zijn gestart in het Prinsenhof betreden het museum en worden eerst in het museum rondgeleid. In een aantal kamers hangen mooie schilderijen die een goed beeld geven van het leven in de tijd van Willem van Oranje. Langzamerhand komen de kinderen steeds dichterbij de plek waar het allemaal om draait. Vanaf de trap heeft iedereen een mooi zicht op de crime scene en wordt er door de begeleiding verteld dat de de plaatjes in de geschiedenisboeken niet helemaal kloppen. Zo zijn er 2 kogelgaten, maar er zijn 3 kogels afgevuurd. De 3e kogel heeft een deur geraakt waaruit Willem van Oranje kwam, alleen die deur staat er niet meer. De kogelgaten blijken ook niet te kloppen. Waarschijnlijk waren het schampschoten in de muur, maar hebben mensen de gaten groter gemaakt door een stukje mee te nemen. Bijvoorbeeld als souvenir.

Omdat de moord op Willem van Oranje een cold case is gaan de kinderen kijken of ze deze oude zaak nog verder kunnen oplossen. De leerlingen krijgen 4 koffers met meetlinten, vergrootglazen enz. en gaan daar fanatiek mee aan de slag.

Halverwege de middag wisselen de groepen en lopen ze naar hun nieuwe locatie om zich daar nog verder te verdiepen in het leven van Willem van Oranje.

 

Terugreis

Iets voor 16.30 vertrekken we met zijn allen naar de bus om moe en voldaan terug te gaan naar Dordrecht. De terugreis verloopt net als de heenreis zonder al te veel oponthoud. Net zoals

 ‘s ochtends bij het vertrek is het wederom donker, wanneer we op de Eikenlaan opgewacht worden door de ouders. De cirkel is rond en als alle kinderen zijn meegenomen, komen de meesters in de nababbel tot de conclusie dat we tijdens deze fantastische dag genoten hebben van de kinderen.

 

Via deze weg willen wij  de begeleiding (Erik, Sandra, Dick, Henk, Peter Paul en Ryan) bedanken voor hun inzet. Foto’s van onze excursie zijn te zien via de website van meester Jeroen en meester Evert.

 

meester Jeroen: http://jeroenmeyer.yurls.net/

 

 meester Evert: http://obsdubbeldamgroep6720132014.blogspot.nl/

Comments